söndag 8 augusti 2010

Rovdriften på svenska skolor

Allt fler skolor köps upp av utländska företag som plockar ut stora vinster, vinster som alltså vi ger dem genom att betala skatt. Liknande trådar har funnits förut, där många helgoniter ställt sig positiva till att privata företag tar ut vinst på det här sättet, och det ligger så klart i företagens natur att göra så, men nu vill Vänsterpartiet göra så att vinstdrivande privata företag inte ska få driva skolor. De vill istället att skolor icke skall vara vinstdrivande och de vill att elevernas inlärning skall sättas i första rummet.

Här är debattartikeln som V skrivit i DN:

Jag har personligen inga problem med att skolor som är privata på riktigt, som får sina inkomster från dyra skolavgifter, finns. De får gärna finnas som alternativ för dem som har råd, men borde skolor som finansieras med skattemedel (ej privata medel) få vara vinstdrivande?

Vad tycker ni, kids? Vill du hellre att 30 000 kronor till per år går till just din utbildning, eller vill du att pengarna går till aktieägare i Danmark samtidigt som skolmaten smakar blä och håltimmarna blir fler?

19 september byter vi regering.

2 kommentarer:

  1. Överlag så verkar det vara samma personer som vill ha lägre skatter som ändå är för att stora delar av skattemedlen går till privata företag i rena vinster. Företag har ju en tendens att vilja öka sin vinst varje år, och såldes måste de antingen skära ner i sin verksamhet (det som även kallas för att effektivisera), ta in fler elever, eller så måste vi skjuta till med mer skattemedel så de kan plocka ut ökade vinster.

    Inget av alternativen känns särskilt hållbara.

    SvaraRadera