söndag 23 maj 2010

Kvällskludd


Man ska nog inte läsa in för mycket symbolik i den här bilden, men jag var tvungen att döda någon kände jag. Är ganska nöjd med hur skjortan blev.

4 kommentarer:

 1. Snyggt självporträtt på Headern/Avataren, även om jag på ett vis även tyckte att det riktiga fotot kändes bra. Särskilt skuggorna i (blyerts-)teckningen gör att jag blir nyfiken på hur en hel tecknad seriesida i samma stil skulle se ut, kanske som illustration(er) till dina bloggfunderingar och liknande? Inte för att jag har hunnit läsa särskilt mycket och mångt av dina serier ännu, men ibland kan jag tycka att det är lite svårt att "få ihop" det djup jag tror att du försöker förmedla med de lite "cartoonmässiga rundhuvudgubbar" som du tidigare använt dig av.

  OK, säkert mycket jobbigare att teckna så här, men kanske ett bra sätt att arbeta sig vidare till "the next level"?

  Men snälla du, läs nu ovanstående som ytterst subjektiv kritik och se det ej som ett försök att vara elak. Var och en får naturligtvis göra och vara precis som den själv vill.

  Den elaka kritikern i mig tycker kanske annars att det i bilden ovan (som kommentaren egentligen hör till) finns ett lite för stort svart fält ovanför "menageriet" och bilden hade vunnit mera på om båda aktörerna hade varit i helfigur. Och visst har du rätt i att skjortan blev kanon. Förutom att ränderna på den skulle ha varit lila, då. (Skojar)

  Själv försöker jag att teckna i ett slags blandstil mellan det du har gjort i headern och konturtuschat. Sedan använder jag en stompf för att försöka att få till hyfsade gråskalor (och provar ibland även lite tuschlavering), men jag är ärligt sagt usel på att rita samma figur två gånger och att väva ihop intressanta stories. Betydligt lättare att "klaga" på andra då. ;-)

  Kämpa på, Micke...

  ...hälsar Kent

  SvaraRadera
 2. Kent: Håll dig undan från stompfen! Det är bara folk på Sergelstorg och liknande som rockar stompf! OCH JAG MENAR PUNDARNA!!!

  Nä, men på konstskola får man ju som du vet lära sig att det är pinsamt med stompf, så jag är präglad av den åsikten. Skulle aldrig använda mig av en om det inte var för att få till en ironisk effekt.
  Stompf dödar lystern i pappret ofta och crappar till fibrerna vilket ger en mer död look och plastig look.

  Men allt sånt där handlar ju om tycke och smak egentligen. Jag tycker exempelvis att Boris Valejo och Giger gör helt sjukt tråkiga och fula bilder.

  SvaraRadera
 3. Tja, ligger säkert mycket i det du säger.

  Samtidigt minns jag så väl hur min bildlärare på gymnasiet hade allsköns synpunkter på vad som var rätt och bra och nästan allt av det han sade var dåligt var sådant som jag helst av allt ville rita/måla. Så jag anpassade mig efter hans ideal och jobbade efter dem så pass att "femman" (det var ett annat betygssystem på den tiden) ändå säkrades, men det kändes aldrig riktigt roligt att skapa bilderna då och "pekpinnarna" och "the No no:s" hängde med mig mentalt ganska länge i livet.

  Stompfen blev jag överhuvudtaget inte bekant med förrän ganska långt upp i åren utan på den tiden satt jag och försökte fixa till den eftertraktade skuggeffekten med fingrarna istället. Stor lättnad kände jag när jag insåg att man kunde använda toapapper och t.o.m. rulla ihop det och tejpa det till en rulle istället för att sitta och bli alldeles svart om hela handen. Uppfann således hjulet på nytt utan att veta att det redan fanns sådana verktyg. Men med hjälp av den kan jag i dagsläget reparera ganska många feldragna linjer och vågar därför också mig på att rita mera skissartat vilket i förlängningen gör att jag tar ut svängarna mer efter hand som jag känner att jag behärskar pennan bättre och bättre. Och jag inbillar mig att det blir någon slags nyansvinst att göra när man skall scanna in bilderna och sedan vill fixa till färgvalörer i Photoshop.

  Men visst är det som du säger, det handlar väl i slutändan mest om tycke och smak. Plus kanske i någon mån att jag är vänsterhänt och det för i vissa fall med sig att mina "pennade skuggningar" ibland ser helt fel ut, troligen därför att jag drar dem ifrån fel håll, även om jag vet att man kan hålla på och fnatta runt pappret för att få till olika vinklar.

  Känner inte till Boris Valejo och Giger i dagsläget, men tror att jag får kolla upp dem senare. Nu till något annat roligt. Städning.

  Lev väl!

  Kent

  SvaraRadera
 4. Pratpratprat, är det det enda ni kan?

  Det är ju så enkelt alltsammans:
  Giger är fantastisk. Boris Valejo är tråkig. Mikael Sol är bäst.

  SvaraRadera