lördag 17 april 2010

E-boken är inte död, men förlagen är döende

Det är inte konstigt att man i tryckt media (vilket DN Kultur till stor del är) är skeptisk till e-böcker, men jag tror att man från förlagens sida känner en rätt stor press att inte gå skivindustrins öde till mötes. Om inte förlagen börjar ge ut e-böcker, så kommer så kallade pirater oundvikligen att börja kopiera böcker och sprida dem till läsplattorna, eftersom vi läsare (även kände under det mindre smickrande namnet "konsumenter") är lata jävlar som hellre laddar ned än går iväg till bokhandlaren (finns såna ens kvar i landet?)

Visst, det finns säkert utrymme i framtiden för tre stycken butiker i Stockholm som säljer böcker, precis som det finns det för skivor, men de kommer vara till för turister och specialintresserade.

Förlagens framtid finns nog inte heller i den här framtiden med e-böcker. Vad är det de ska bidraga med egentligen? Korrekturläsning, eller? Förlagen är den utbytbara komponenten. Vi som skapar går inte att byta ut.

1 kommentar:

  1. hålller med, de som skapar vill ju nå ut som pri nr 1 och tjäna pengar som nr 2, i största allmänhet och förlagens intresse ligger i att tjäna pengar, typ enbart vad jag tror... och de som skapar kommmer alltid hitta sätt att tjäna pengar tror jag, det är dom som är de kreativa. Det finns alltid nya lösningar och samhället utväcklas. Det finns en bok http://en.wikipedia.org/wiki/Freakonomics som handlar om ämnet jag själv har inte läst den men för den som är intresserad av kreativa männsikors sätt att tjäna pengar på den i ett nytt öppnare samhälle kommer nog gilla den, vad jag tror!!! Du får ha det bra ;)

    SvaraRadera