torsdag 28 januari 2010

Bra med fattiga?

Många människor som går på A-kassa, Soc eller andra former av ersättning eller bidrag kanske känner att de inte bidrar något till samhället.
Men jag undrar om det verkligen är sant att de inte gör det?
Är det inte så att majoritetsbefolkningens välstånd bygger en hel del på att det finns ett visst antal människor som är fattiga? På så sätt kan man hålla löner nere och inflationen på en låg nivå.
Folk är oroliga för att bli av med sina jobb, så de ställer inte lika höga krav på sina arbetsgivare, och de som är arbetslösa går med på sämre villkor än tidigare, tex genom att anställas via bemanningsföretag som inte erbjuder samma trygghet som en fast anställning.

I ett globalt perspektiv blir ju det här ännu tydligare. Fattiga människor tillverkar våra prylar till skämtlöner i stora delar av världen.

Sen skyller man bekvämt på Marknaden. Att Marknaden vill att det ska vara på det här viset. Men människorna då? Är det inte mer värt att ha en högre sysselsättning för befolkningens välmående, eller är det värt att offra några hundra tusen svenskars möjligheter till arbete för att resten ska ha det mycket bättre ekonomiskt ställt än vad de skulle ha om alla hade jobb?

Jag har svårt att tro att något politiskt parti i Sverige idag verkligen vill ha full sysselsättning, än mindre än vad de stora företagen vill ha det.

Eller är jag ute och cyklar? Är det bara en slumpartad otur att vi har en ekonomisk kris nu? Eller är den mer eller mindre planerad?
Skulle exempelvis SAAB kunnat ha sålts tidigare? Varför väntade de så länge? För att göra folk oroliga och lättare att manipulera?

Slutfråga: Har vi den kapitalism vi verkligen vill ha när en massa människor går under på grund utav den?

1 kommentar:

  1. För att inte tala om, vad ska alla som jobbar med dessa grupper idag göra? Alla arbetsförmedlare, socionomer, handläggare i olika former och alla som sköter administrativa göror. Socionomutbildningarna kunde läggas ner. Det skulle bli skandal.

    SvaraRadera