lördag 14 november 2009

Det var inte direkt bättre förr

Senaste tiden har jag läst en bok om Steve Ditko som var Spindelmannens första tecknare och igår läste jag en bok som Jack Kirby som var en av Marvels främsta tecknare under silver-eran inom amerikanska serier på 60-talet.

Vad som är gemensamt för båda (förutom att de tecknare för Marvel och DC bland annat) var att båda konstant blev rövknullade av sina uppdragsgivare. De tjänade några dollar per sida och fick inte behålla sina original, och fick ingen sjukförsäkring via jobbet, samtidigt som Marvel och DC tjänade miljoner på deras skapelser.

Ditko fick mer problem för att han var Ayn Rand-anhängare, alltså objektivist. Objektivister har ju en tendens att vara lite lätt cp-skadade i sina hjärnor.
Alan Moore lär ha baserat Rorschach på Ditkos egna "superhjälte" Mr A. Ditko tyckte att Mr A var en sund figur med väldigt hög moral, och... ja, det kan man ju hålla med om... eh.
De sista sju numren av Spindelmannen Ditko gjorde så vägrade han och Stan Lee (som skrev Spindelmannen) att prata med varandra eller träffas. Ditko ritade serierna, lämnade in dem och så fick Lee hitta på text till dem, men Ditko berättade aldrig vad som skulle hända i nästa nummer, så det blev ofta förvirring.

Jack Kirby fick problem för att han var för virrig när han snackade och också för rädd för att få sparken, så han lyckades aldrig riktigt få igenom sina krav på högre lön, plus att Marvel fick nya ägare och de trodde att Stan Lee skrev och tecknade alla serier. De fattade inte att Kirby jobbade med nästan alla titlar vid olika tillfällen. Det vanliga var att Kirby fick göra de första numrena av en ny titel (exempelvis serier som Fantastic Four och X-MEN) för att de skulle sälja bra redan från början.

På 80-talet så gick DC och Marvel med på att ge tillbaka några tusen original som han kunde börja sälja till samlare och på så sätt få in lite mer pengar till sin familj. Vid det här laget var han rätt sliten efter en hjärtattack, en stroke och ett öga som han typ inte såg något på, plus att han var över 80 år gammal...
De sista 10 åren av sitt liv jobbade han med animation i Hollywood och där fick han tillslut en hyfsad lön och sjukförsäkring. Hans fru fick en liten pension från Marvel (eller om det var DC) efter att Kirby dog, och hon lovade att leva förevigt för att få så mycket pengar som möjligt av dem som kompensation för hur de utnyttjat hennes man, men hon dog fyra år efter Kirby.

Steve Ditko lever fortfarande men är tydligen svår att få tag på för han är fortfarande bitter över hur det var på Marvel på 60-talet.

6 kommentarer:

 1. nu vill jag inte låta dissig, men det här är nog det mest intressanta jag har läst i din blogg hittills!
  Jag är bar lagom intresserad av superhjältar, men allt kring superhjältar är oändligt intressant!

  SvaraRadera
 2. Jag läser inte andras bloggar, så det är svårt för mig att relatera till vad man ska skriva om, således fyller jag bara i de olika fälten så gott jag kan.

  SvaraRadera
 3. Du borde komma och hålla föreläsning på Serieskolan.
  Om inte om seriehistoria så i alla fall om ditt gedigna arbete för serier i stort.
  Tror det kunde inspirera många. Då kunde Tomas komma och lyssna också!

  SvaraRadera
 4. In case you haven't read "Box Office Poison" I can recommend that book on this topic. You can find it in Serieteket.

  SvaraRadera
 5. Micke är min Super Hjälte!
  En god Björck...

  Kom ut från Kör-Motskogen nu!!!

  SvaraRadera
 6. Tur att Babian betalar sa mycket for inforda bidrag!

  /Cadial

  SvaraRadera